poniedziałek, 29 października 2012

ROLADKI

Roladki

Kontrastowe ciasteczka roladkowe przekładane drzemem!

Składniki:
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • Duże jajko
  • 2 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Dżem lub powidła

Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą kremową masę, dodaj jajko i olejek. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na 2 kulki. Jedną włóż do lodówki na 30 minut, a do drugiej dodaj s łyżki kakao i również włóż do lodówki na 30 minut.
 
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkowujemy kulki i kładziemy jedną na drugą a następnie smarujemy powidłami lub dżemem i zwijamy w roladę.
 


 
Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy na blasze.
 


Pieczemy przez 15 minut w 180˚C.
 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz