sobota, 6 października 2012

PAŹDZIERNIKOWE CIASTECZKA

1. Herbatniki przekładane marmoladą

Składniki:
  • Paczka herbatników
  • Marmolada
  • Cukier puder
  • Kakao
  • Olejek waniliowy
  • Cukiereczki
Wykonanie:
Rozkładamy po dwa herbatniki, przekładamy je marmoladą i łączymy dwie połówki. Polewamy je zrobionym lukrem( cukier puder, kakao i olejek waniliowy wymieszać z odrobiną gorącej wody) i posypujemy cukiereczkami. Jest to prosty i szybki sposób na zrobienie przepysznych ciasteczek.

Moim zdaniem jest to świetny pomysł dla osób które nie mają czasu i ochoty na pieczenie ciasteczek, a chcą zaimponować swoim gościom.

2. Ciasteczka owsiane z orzechami

Składniki:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, proszek, sól i delikatnie mieszać. Następnie dodać płatki owsiane i orzechy – dokładnie wymieszać.


Nakładać ciasto łyżeczką na blachę pozostawiając między następnym ciastem miejsce. Ciasteczka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość, dlatego ważne jest aby miały miejsce, w przeciwnym razie posklejają się.

Piec przez 15 minut w 180˚C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz