wtorek, 23 października 2012

BUŁECZKI CYNAMONOWE

Przeglądając fora kulinarne znalazłam ciekawy przepis na bułeczki cynamonowe.Poniżej umieszczam moją wersję przepisu

Składniki:


Ciasto::
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki wody(w nich rozpuścić 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz odrobinę mleka)
  • 1 duże jajko 
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli 
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki cukru

Na wierzch ciasta:

  •  1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru.
Odstawić na kwadrans.
Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło.
Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.

W między czasie tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wymieszać cukier z cynamonem na osobnej misce i rozpuścić masło w rondelku.

Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką  blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem.

Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni.. Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.

Upieczone, pachnące bułeczki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz