wtorek, 23 października 2012

MARKIZY CZEKOLADOWE

Z powodu jutrzejszej wizyty mojej koleżanki postanowiłam upiec ciasteczka – niestety jutro nie miałabym na to czasu dlatego też upiekłam je właśnie przed momentem:)
Składniki:
Ciasteczka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek śmietany 18%

Nadzienie:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Zmiksuj masło – niezbyt miękkie – z cukrem i dodaj mąkę, sól i kakao. Następnie wmieszaj w tą masę śmietanę. Uformuj z ciasta owalną bryłę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż pergaminem dwie blachy do ciasteczek.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości 3mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka i układaj na blachę.


Piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż trochę ostygną i przełóż np. na metalową kratkę.
Nadzienie:
Rozpuść czekoladę na parze nad garnkiem z bulgoczącą wodą.


Po zdjęciu z ognia wmieszaj w nią cukier puder i śmietanę. Sklejaj nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw na 30 minut aż masa całkowicie się zestali.

Smacznego!

2 komentarze: