piątek, 12 października 2012

10/10


Ciasteczka z czekoladą mleczną

Wczoraj miałam upiec czekoladowe babeczki. Planuję je upiec już od jakiegoś czasu, ale zazwyczaj albo nie mam czasu albo ochoty…Wczorajszy dzień był dniem w którym byłam gotowa je upiec!
Niestety okazało się, że w lodówce nie ma jajek, które były mi koniecznie potrzebne! Mimo tego faktu ochota na pieczenie mi nie minęła, dlatego też zaczęłam przeglądać moje przepisy. Znalazła przepis na ciastka bez jajek. Uradowana moim przepisem rozpoczęłam pracę!
Poniżej znajduje się przepis na ciastka bez jajek:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,4 łyżeczka soli
  • kostka dobrego miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 starta czekolada mleczna na wiórki (robię to na tarce z małymi oczkami)
  • 1 szklanka orzechów włoskich - pokruszone na drobne kawałki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy blachy do ciasteczek – ja smaruję je margaryną i kładę pergamin. Z powyższej porcji wyszły mi cztery blachy ciasteczek.

Miksujemy masło z cukrem  na bladożółtą kremową masę. Dodajemy olejek waniliowy i mleko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i wiórki czekoladowe,

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę w odstępach 5 cm jedna od drugiej.


Pieczemy przez 12 minut.

Pozostawiamy ciasteczka na blasze do częściowego stwardnienia i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.



Jak zauważyliście w tytule postu mam napisane 10/10 – oznacza to, że moje ciastka zostały ocenione przez mojego chłopaka 10/10. Dodatkowo stwierdził, że jeśli miałby dać za te ciastka nawet 30 zł to byłby skłony tyle za nie zapłacić.- uwierzcie mi jego opinie są zawsze szczere, więc w tym przypadku wnioskuję, że moje ciasteczka zasługują na nagrodę jakości!!!!  Tylko kto mi ją przyzna??

Nieskromnie pisząc - sama byłam pod wrażeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz