środa, 31 października 2012

DYNIA

Wczorajszy dzień spędziłam przy wycinaniu dyni. Jest to miła i śmieszna zabawa. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu miałam okazję zajrzeć do wnętrzności dyni - byłam bardzo zdziwiona, że dynia nie była cała wypełniona miąższem tylko składała się z wielu pestek i śmiesznych nitek....

Oto poszczególne etapy  przygotowujące moją dynię:

 Wycięcie góry dyni,

 Wyciąganie pestek i niteczek,

 Czyszczenie środka,

Włożenie świeczki - efekt końcowy!



poniedziałek, 29 października 2012

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Jeśli ktoś śledzi mojego bloga to zauważy, że już takie ciastka piekłam. Z przyczyn łakomstwa i ciągnoty do białej czekolady upiekłam je jeszcze raz. 
Poniżej podaję przepis dla osób, które pierwszy raz odwiedzają mojego bloga:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka soli
  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • Duże jajko
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 250 g dobrej białej czekolady pokrojonej na drobną kostkę
Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na kremową masę, następnie dodaj jajko i olejek waniliowy.


Stopniowo dodaj mąkę, sodę i sól. Na koniec dodaj kawałki czekolady i wymieszaj ręcznie. Wysmaruj dwie blachy masłem i nałóż pergamin. Nabieraj na łyżce ciasto i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Rozłóż na blachach.

Piecz przez 15-20 minut w 180˚C


Smacznego!

ROLADKI

Roladki

Kontrastowe ciasteczka roladkowe przekładane drzemem!

Składniki:
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • Duże jajko
  • 2 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Dżem lub powidła

Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą kremową masę, dodaj jajko i olejek. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na 2 kulki. Jedną włóż do lodówki na 30 minut, a do drugiej dodaj s łyżki kakao i również włóż do lodówki na 30 minut.
 
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkowujemy kulki i kładziemy jedną na drugą a następnie smarujemy powidłami lub dżemem i zwijamy w roladę.
 


 
Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy na blasze.
 


Pieczemy przez 15 minut w 180˚C.
 
 Smacznego!

sobota, 27 października 2012

DROŻDŻOWIEC

Poniżej umieszczam przepis na mój niedzielny placek. Może to nie jest arcydzieło cukiernicze, ale na 100% arcydzieło smaku:) Jestem ciekawa czy do niedzieli zostanie chociaż jeden kawałek:)

Składniki:
  • 10 dag drożdży wymieszać z 2 łyżkami cukru - powstanie lepka masa
  • ½ szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki
  • ½ kostka masła
  • ½ szklanka oleju
  • 4 jajka
  • dżem porzeczkowy
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Drożdże wymieszane z cukrem

Wyłożyć na blachę i posmarować dżemem a następnie posypać kruszonką (0,5 kostki masła ugniatane z mąką)



Piec w 180°C przez 40 minut

Smacznego!

KINOWE ŁAKOCIE

Wypad do kina to wspaniała okazja na przygotowanie smakołyków. Tak też uczyniłam z upieczonych bułeczek cynamonowych i markiz czekoladowych stworzyłam mini torebeczki czyli "paczuszki łasucha".
Poniżej umieszczam zdjęcie własnoręcznie wykonanych paczuszek:)

Przepisy na bułeczki cynamonowe i markizy znajdują się na moim blogu.


 Uwierzcie miło zobaczyć zaskoczone miny bliskich... Warto się napracować!

wtorek, 23 października 2012

BUŁECZKI CYNAMONOWE

Przeglądając fora kulinarne znalazłam ciekawy przepis na bułeczki cynamonowe.Poniżej umieszczam moją wersję przepisu

Składniki:


Ciasto::
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki wody(w nich rozpuścić 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz odrobinę mleka)
  • 1 duże jajko 
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli 
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki cukru

Na wierzch ciasta:

  •  1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru.
Odstawić na kwadrans.
Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło.
Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.

W między czasie tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wymieszać cukier z cynamonem na osobnej misce i rozpuścić masło w rondelku.

Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką  blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem.

Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni.. Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.

Upieczone, pachnące bułeczki:)

MARKIZY CZEKOLADOWE

Z powodu jutrzejszej wizyty mojej koleżanki postanowiłam upiec ciasteczka – niestety jutro nie miałabym na to czasu dlatego też upiekłam je właśnie przed momentem:)
Składniki:
Ciasteczka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek śmietany 18%

Nadzienie:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Zmiksuj masło – niezbyt miękkie – z cukrem i dodaj mąkę, sól i kakao. Następnie wmieszaj w tą masę śmietanę. Uformuj z ciasta owalną bryłę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż pergaminem dwie blachy do ciasteczek.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości 3mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka i układaj na blachę.


Piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż trochę ostygną i przełóż np. na metalową kratkę.
Nadzienie:
Rozpuść czekoladę na parze nad garnkiem z bulgoczącą wodą.


Po zdjęciu z ognia wmieszaj w nią cukier puder i śmietanę. Sklejaj nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw na 30 minut aż masa całkowicie się zestali.

Smacznego!