wtorek, 12 marca 2013

CHLEB z WATYKANU


Mój pierwszy zakwas dostałam od przyjaciółki - przyznam, że nie ucieszyłam się od samego początku bo myślałam, że to będzie czasochłonne, ale "tworzenie" tego chlebka było bardzo przyjemne...

Aby chleb się udał należy przestrzegać zasad.
1) nie lubi metalu
2) należy mieszać drewnianą lub plast. łyżką
3) przechowywanie w temp. pokojowej
4) przykryć lnianą serwetką

Poniedziałek. - wyskrobać ze słoika do plastikowej miski wielkości wazy do zupy, dodać 250g cukru – nie mieszać
Wtorek. – dodać 250ml mleka – nie mieszać
Środa  - dodać 250g mąki – nie mieszać
Czwartek. – zamieszać rano, popołudniu i wieczorem
Piątek - dodać 250g cukru – nie mieszać
Sobota – mieszamy i dzielimy na 4 części,  3 części rozdajemy dobrym ludziom.
Niedziela - do 4 części dodajemy 3 jaja,  250g  mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250ml oleju, ½ łyżeczka soli, cukier waniliowy, 2 starte jabłka, łyżeczka cynamonu i połamana czekolada.
Mieszamy na jednolitą masę, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy 45 minut w 180°C.

Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie.

Mój pierwszy "ala" chleb wyszedł bardzo smacznie. Poniżej umieszczam zdjęcia:)







piątek, 8 marca 2013

TRUSKAWKI NA DZIEŃ KOBIET

Witam!

Dzisiaj zrobiłam 25 truskawek wypełnionych cukierkami - jest to prezent dla wszystkich pracujących kobiet w mojej obecnej firmie:)

Sporo się napracowałam, ale moim zdaniem efekt ciekawy:)






niedziela, 3 marca 2013

DESER WANILIOWO-CYNAMONOWY


Deser specjalne przygotowany dla wyjątkowych gości – oby mnie odwiedzali częściej….

Składniki: (6 dużych porcji)

2 serki waniliowe 500g
1 śmietana 18% 330g
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu (ja dodałam trochę więcej)

Wykonanie:
Zmiksować wszystkie powyższe składniki, rozlać do pucharków i odstawić do lodówki na 4 godziny.



Przed podaniem polać kremem czekoladowym. (przepis poniżej)
Krem:
  • 110 g masła, miękkiego
  • 175 g cukru pudru
  • 55 g kakao
  • 1-2 łyżki mleka (użyłam 1 łyżkę więcej)

Smacznego!!!

BABECZKI CZEKOLADOWE II

Składniki (30 sztuk):
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.
W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień dodać masło, czekoladę, cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.



Gdy masa przestygnie, dodać jajka i ekstrakt waniliowy.


Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, następnie wlać czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.


Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika.


Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). 


Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

wtorek, 19 lutego 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE

Składniki na 25 babeczek:
  • 140g masła
  • 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
 Wykonanie:

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
 
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
 
3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
 
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
 

5. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierowymi foremkami lub posmarowanych masłem i posypanej mąką.


6. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut. 

Powyższe babeczki zrobiłam na walentynki dlatego posypałam je serduszkowym cukrem pudrem - wycięłam szablon z papieru i "oprószyłam" cukrem pudrem" - moim zdaniem efekt piorunujący :)
 

 
Smacznego)

sobota, 9 lutego 2013

PĄCZKI

Składniki: • 60 dag mąki • 15 dag cukru (ja dodaję więcej) • 15 dag masła • 6 jaj • ¼ l mleka • 5 dag drożdży • 1 olejek śmietankowy/waniliowy • Szczypta soli • 50 dag marmolady • Cukier puder • Olej do smażenia Wykonanie: Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki a do ich środka nakładać marmoladę (pistoletem do kremów). Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!

poniedziałek, 4 lutego 2013

BANANOWIEC


Składniki:
  • 5 bananów
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  3 jajka
  • 4 galaretki bananowe
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Na biszkopt położyć masę.
 
Masa:
Masło, cukier utrzeć, dodać żółtka i 3 starte banany (na tarce z dużymi oczkami) – pozostałe pokroić w plastry i zostawić na wierzch placka – do dekoracji. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę (w jednej szklance gorącej wody) – galaretka musi się trochę ściągnąć aby można było ją wlać do masy.
 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać jedną galaretkę(rozpuszczoną w jednej szklance gorącej wody), wymieszać i wylać na masę.
 

Ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać dwiema galaretkami (w 3,5 szklankach gorącej wody) – placek włożyć  do lodówki do całkowitego ściągnięcia.