sobota, 9 lutego 2013

PĄCZKI

Składniki: • 60 dag mąki • 15 dag cukru (ja dodaję więcej) • 15 dag masła • 6 jaj • ¼ l mleka • 5 dag drożdży • 1 olejek śmietankowy/waniliowy • Szczypta soli • 50 dag marmolady • Cukier puder • Olej do smażenia Wykonanie: Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki a do ich środka nakładać marmoladę (pistoletem do kremów). Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowej roboty paczki - oczywiście jesli są dobrze zrobione....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od robienia pączków jest mój tata - ja tylko od jedzenia:)

      Usuń