niedziela, 3 marca 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE II

Składniki (30 sztuk):
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.
W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień dodać masło, czekoladę, cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.



Gdy masa przestygnie, dodać jajka i ekstrakt waniliowy.


Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, następnie wlać czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.


Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika.


Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). 


Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. naprawdę pyszne są te babeczki. gorąco polecam:)

    OdpowiedzUsuń