wtorek, 12 marca 2013

CHLEB z WATYKANU


Mój pierwszy zakwas dostałam od przyjaciółki - przyznam, że nie ucieszyłam się od samego początku bo myślałam, że to będzie czasochłonne, ale "tworzenie" tego chlebka było bardzo przyjemne...

Aby chleb się udał należy przestrzegać zasad.
1) nie lubi metalu
2) należy mieszać drewnianą lub plast. łyżką
3) przechowywanie w temp. pokojowej
4) przykryć lnianą serwetką

Poniedziałek. - wyskrobać ze słoika do plastikowej miski wielkości wazy do zupy, dodać 250g cukru – nie mieszać
Wtorek. – dodać 250ml mleka – nie mieszać
Środa  - dodać 250g mąki – nie mieszać
Czwartek. – zamieszać rano, popołudniu i wieczorem
Piątek - dodać 250g cukru – nie mieszać
Sobota – mieszamy i dzielimy na 4 części,  3 części rozdajemy dobrym ludziom.
Niedziela - do 4 części dodajemy 3 jaja,  250g  mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250ml oleju, ½ łyżeczka soli, cukier waniliowy, 2 starte jabłka, łyżeczka cynamonu i połamana czekolada.
Mieszamy na jednolitą masę, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy 45 minut w 180°C.

Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie.

Mój pierwszy "ala" chleb wyszedł bardzo smacznie. Poniżej umieszczam zdjęcia:)







1 komentarz: