poniedziałek, 4 lutego 2013

BANANOWIEC


Składniki:
  • 5 bananów
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  3 jajka
  • 4 galaretki bananowe
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Na biszkopt położyć masę.
 
Masa:
Masło, cukier utrzeć, dodać żółtka i 3 starte banany (na tarce z dużymi oczkami) – pozostałe pokroić w plastry i zostawić na wierzch placka – do dekoracji. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę (w jednej szklance gorącej wody) – galaretka musi się trochę ściągnąć aby można było ją wlać do masy.
 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać jedną galaretkę(rozpuszczoną w jednej szklance gorącej wody), wymieszać i wylać na masę.
 

Ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać dwiema galaretkami (w 3,5 szklankach gorącej wody) – placek włożyć  do lodówki do całkowitego ściągnięcia.


1 komentarz: