wtorek, 19 lutego 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE

Składniki na 25 babeczek:
  • 140g masła
  • 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
 Wykonanie:

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
 
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
 
3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
 
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
 

5. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierowymi foremkami lub posmarowanych masłem i posypanej mąką.


6. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut. 

Powyższe babeczki zrobiłam na walentynki dlatego posypałam je serduszkowym cukrem pudrem - wycięłam szablon z papieru i "oprószyłam" cukrem pudrem" - moim zdaniem efekt piorunujący :)
 

 
Smacznego)

2 komentarze: