piątek, 30 listopada 2012

CIASTKA Z WRÓŻBAMI

Dzisiaj Andrzejki więc postanowiłam zrobić ciasteczka z wróżbami:) Przepis jest bardzo prosty

Składniki:
  1. Paczka ciasta francuskiego
  2. Karteczki z wróżbami
  3. Szklanka
Wykonanie umieszczam w formie zdjęć:)








Było przy tym dużo zabawy i śmiechu:) Polecam wszystkim ale radziłabym skorzystać z przepisu poniżej - bo nie każde dziecko lubi ciasto francuskie i niestety kartki się pozlepiały...

Oto przepis ze strony: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/wege/chinskie_ciasteczka_z_wrozba

Składniki
  1. 3/4 szkalnki mąki
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka cukru
  4. ½ opakowania cukru wanilinowego
  5. 1 łyżka oleju
  6. odrobina cynamonu
  7. szczypta soli
Etapy przygotowania

1. Na początku przygotowujemy karteczki z wróżbami. Wycinamy paski papieru o wymiarach 1 x 21 cm. Piszemy na nich długopisem treść wróżby i zginamy na pół 4 razy.

2. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy i sól. Bardzo dobrze zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną przykrywamy aby nie wysychała a drugą bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Na każde kładziemy karteczkę z wróżbą. Dokładnie zlepiamy palcami brzegi ciasteczka tak jak w pierożku. Zginamy w połowie, nadając kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Na jakiś czas przewieszamy ciasteczka przez brzeg filiżanki, aby utrwalił się ich kształt. Następnie wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Wierzch każdego ciasteczka można posmarować białkiem.

3.Pieczemy ok. 20 min w temp 180 C w międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Ja również z tego skorzystałam - oto efekt:

Miłej zabawy:)

niedziela, 25 listopada 2012

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

Ciasto zainspirowane przez dwie małe dziewczynki, które dzielnie mi pomagały. 

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 średnie jabłka, obrane i starte na tarce
  • 1 szklanka posiekanych orzechów 
 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść tortownicę i wyłóż pergaminem.


Zalej płatki owsiane gotującą wodą i odstaw do wystudzenia.


Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę, dodaj jajka i składniki suche.


Następnie wprowadź wystudzone płatki owsiane, starte jabłka i posiekane orzechy.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 40 minut na termoobiegu, aż do czasu gdy wbita wykałaczka nie wyjdzie całkowicie czysta.

 

Pozostaw ciasto w tortownicy na 10 minut, po czym wyjmij ciasto na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.


Przełóż ciasto lukrem.


SMACZNEGO!

wtorek, 13 listopada 2012

BABECZKI Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Moim zdaniem najbardziej efektownym wypiekiem na urodziny są babeczki, wychodząc z takiego założenia na swoje urodziny upiekłam babeczki z masą budyniową:

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • jedno jajko i jedno żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • mały proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Masło z cukrem i jajkami utrzeć na puch. Dodać resztę składników i włożyć na 1h do lodówki.

Przygotować foremki do babeczek (wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną)



Ugotować masę budyniową:

Masa:budyniowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
Gdy mleko (1,5 szklanki) zacznie się gotować w rondlu to należy dodać 0,5 szklanki mleka rozmieszanego z 2 łyżkami(kopiaste) mąki pszennej i 2 Łyżkami mąki ziemniaczanej




Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozlać do foremek - tak 3/4 wielkości foremek, gdyż ciasto pod wpływem temperatury urośnie.



Piec przez 30 minut (na termoobiegu) w temperaturze 180°C

Po ostudzeniu babeczek udekorować je masą budyniową.




Smacznego!

sobota, 10 listopada 2012

PLACEK ORZECHOWY

Mój ulubiony placek orzechowy - niestety nie lubiany przez moją mamę przez co rzadko go piekę...

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki
  2. 1 kostka masła
  3. 1 szklanka cukru
  4. 4 jajka
  5. 1 szklanka zmielonych orzechów
  6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. Szczypta soli
Wykonanie:
Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puch. Cały czas ucierając wbić kolejno całe jajka. Następnie dosypywać po trochu mąkę, proszek do pieczenia i zielone orzechy.



Piec ok. 1h w nagrzanym piekarniku w 160°C


Smacznego!

wtorek, 6 listopada 2012

BUŁECZKI CYNAMONOWE

W ramach ćwiczeń i prośby koleżanki na sobotnie spotkanie upiekłam bułeczki cynamonowe - pierwszy raz robiłam je kilkanaście dni wcześniej, ale tym razem wyszły mi smaczniejsze. Nic dziwnego w końcu drugie pieczenie było bardziej świadome, więc wiedziałam czego się spodziewać:) 


 Przygotowana paczuszka na podróż:)

 Zaklejona i pełna łakoci paczuszka...

Z powodu braku możliwości zapakowania bułeczek na talerzyk postanowiłam spakować bułeczki w paczuszkę. Myślę, że taki efekt był lepszy niż przyniesienie ich w pojemniku próżniowym...

sobota, 3 listopada 2012

GIRLANDY ORZECHOWE

CZAS NA COŚ SŁODKIEGO:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • Kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • Żółtko dużego jajka
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. (termoobiegu) Przygotuj 2 blachy do ciasteczek i wysmaruj je margaryną.

Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Gdy masa cała się wymiesza dodaj zmielone orzechy.

Przygotuj „pióro do dekoracji ciast” z końcówką gwiazdka i wyciskając masę formuj girlandy.


 

Piecz przez 8 – 10 minut.



SMACZNEGO!

czwartek, 1 listopada 2012

ROLADA JABŁKOWA

Poniższy przepis jest od mojej cioci:)
 
Składniki:
  • ! szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka ok. 10
  • Budyń waniliowy
Wykonanie

Ubić jajka z cukrem na kremową masę dodać mąkę i proszek do pieczenia.
 
Nasmarować blachę do ciasteczek i wyłożyć pergamin. Poukładać 2 warstwy pokrojonych w plasterki jabłek i posypać budyniem waniliowym.



Nalać na to wcześniej przygotowane ciasto.


 
Piec w 180°C przez 20 minut
 
Wyłożyć z blachy ciasto( górą – jabłkami na wierzch) na szmatę  i zawijać w roladę.

Tak wygląda cisto po wyłożeniu z piekarnika

Tak wygląda ciasto po obróceniu go jabłkami ku górze i ściągnięciu pergaminu

 Zwinięta rolada - trochę poparzyłam sobie palce bo zapomniałam położyć ciasto na szmatę i ją zwijać w roladę...Tą czynność wykonałam bez szmaty przez co rolada przykleiła mi się do blatu stołu i była bardzo gorąca, ale następna na pewno wyjdzie mi lepiej....

Przekrojona rolada na pół i umieszczona na talerzu.

Nie będę oceniać mojego wypieku - pozostawię to ocenie mojej rodzinie - wieczorem napisze co o niej sądzili!