niedziela, 25 listopada 2012

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

Ciasto zainspirowane przez dwie małe dziewczynki, które dzielnie mi pomagały. 

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 średnie jabłka, obrane i starte na tarce
  • 1 szklanka posiekanych orzechów 
 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść tortownicę i wyłóż pergaminem.


Zalej płatki owsiane gotującą wodą i odstaw do wystudzenia.


Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę, dodaj jajka i składniki suche.


Następnie wprowadź wystudzone płatki owsiane, starte jabłka i posiekane orzechy.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 40 minut na termoobiegu, aż do czasu gdy wbita wykałaczka nie wyjdzie całkowicie czysta.

 

Pozostaw ciasto w tortownicy na 10 minut, po czym wyjmij ciasto na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.


Przełóż ciasto lukrem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz