czwartek, 4 kwietnia 2013

MAZURKI

To już było w 2012 r - Słodkie mazurki

Był to mój zeszłoroczny (2012r) prezent Wielkanocny. Od tego czasu postanowiłam co roku robić mini mazurki i wręczać je najbliższym! Już za rok umieszczę kolejne kompozycje :)
Składniki:
  • 30 dag mąki—1,5 szklanki
  • 10 dag cukru pudru
  • Kostka masła — dobrego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
Wykonanie:

Wszystko mieszamy.
Przed upieczeniem posmarować białkiem. Piec w 180˚C przez 15 minut


Mój Wielkanocny prezent.


A w tym roku troszkę inaczej wyglądają!!!!

Został również drobno zmodyfikowany przepis:

Składniki:
  • 1 ¾ szkl mąki
  • ¾ kostki dobrego masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Szczypta soli
Po wyrobieniu ciasta należy włożyć je na co najmniej jedną godzinę do lodówki!!!!


Ulepione mazurki piec w 180°C przez 25 minut – zależy od grubości ulepionego ciasta.

Na gotowe ciasto wylać masę kajmakową:
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • Cukier waniliowy
  • ¼ kostka masła
 Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5h – taką gorącą wylewać na mazurki i szybko dekorować bo niestety dosyć szybko zastyga!


Nie skromnie napiszę, że w mojej obecnej pracy przepis na mazurki rozszedł się jak świeże bułeczki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz