wtorek, 4 grudnia 2012

PIERNIKI

Czas na pieczenie pierników. W tym dniu od rana przyrządzamy ciasto, wykrawamy świąteczne elementy i polewamy lukrem.
Składniki:

  • ½ kg. Miodu sztucznego
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • ½ kg cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 0,5 kostki smalcu
  • 2 kg mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 2,5 łyżki amoniaku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 paczek przypraw do pierników
  • 7 łyżek kakao

Wykonanie:


Miód, masło, smalec, cukier, przyprawy zagotować.
Jaja, kakao, amoniak, proszek do pieczenia wymieszać z zimnym mlekiem.
Po ostygnięciu zagotowanej masy wszystkie składniki wymieszać i uformować kulę.


Wykrawać wzorki


Piec przez 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz