poniedziałek, 24 września 2012

BABECZKI


Kawowe 
Składniki:
  • 100g masła (roztapiamy w garnku)
  • 2/3 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • ½ szklanka mleka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej ( mieszamy w 3 łyżkach gorącej wody)
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodać suche składniki i mieszać delikatnie. Nalać do foremek i włożyć do każdej kawałek czekolady. Piec przez 20 minut w 180˚C.

Na upieczone babeczki położony został krem kawowy do tortów i lentilki do ozdoby. 

Z kremem i czekoladą 

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • 40 g cukru
  • 110 ml mleka 
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki startej czekolady, 
  • czekolada, 
  • wanilia
Składniki do kremu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Wykonanie:
Najpierw musicie przesiać mąkę, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia. W oddzielnej misce mieszamy jajko, cukier, mleko, roztopione masło i aromat waniliowy.

Następnie ponownie przesiewamy mąkę, dodając ją do mokrych składników. Szybko, lecz delikatnie mieszamy całość, dodając kawałki czekolady. Wlewamy masę do papierowych foremek i pieczemy przez 20-30 min. w 200 st. C.

Krem:
Masło ucieramy mikserem dodając powoli cukier i ekstrakt waniliowy. Jak tylko krem będzie biały i puszysty – to oznaka, że jest już gotowy. Teraz już tylko wkładamy go do lodówki. A potem dekorujemy babeczki:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz