piątek, 31 maja 2013

NAPOLEONKA Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (500g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 białe czekolady
  • 1 szklanka migdałów w płatkach

Krem waniliowy:
  • 5 żółtek dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • Łyżeczka olejku waniliowego
  • Szczypta soli
  • 200ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Wykonanie:
Pokrój ciasto francuskie na trzy równe prostokąty i wyłóż na dwie duże blachy wyłożone pergaminem. Następnie ponakłuwaj je widelcem.



Piecz 15 minut-ciasto powinno być złociste, a następnie posyp je cukrem pudrem i powrotem do piekarnika na 5 minut.
Upieczone ciasto po ostygnięciu posmaruj grubo połową kremu waniliowego, przykryj drugim prostokątem i posmaruj resztą kremu. Na koniec połóż trzeci prostokąt ciasta i wylej na niego roztopioną czekoladą. Brzeg ciasta posyp migdałami.

Wykonanie kremu waniliowego:
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną sztywną masę, mleko zagotuj z olejkiem i szczyptą soli, po czym wlej je, cały czas ucierając do masy jajecznej. Całość postaw na małym ogniu. Gotuj cały czas mieszając póki masa nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno i połącz z masą jajeczną.




Jak sami zauważyliście ja posypałam migdałami również białą polewę i pokroiłam ciasto francuskie na małe kawawłki - więcej zabawy ale przynajmniej przy krojeniu ciasta masa nie wypływa...
Niestety muszę się przyznać, że masa mi nie wyszła, zważyły mi się jajka więc wyszła mi klucha... Dla ratowania ciasta dodałam do masy 2 szklanki cukru pudru... Mam nadzieję, że następnym razem mi wyjdzie - ale mimo tego "niewypału" ciasto było nieziemsko pyszne!!!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz