Roladki
Kontrastowe ciasteczka roladkowe przekładane drzemem!
Składniki:
- Kostka masła
- Szklanka cukru
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- Duże jajko
- 2 szklanki mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Dżem lub powidła
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą kremową masę,
dodaj jajko i olejek. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do
pieczenia, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na 2 kulki.
Jedną włóż do lodówki na 30 minut, a do drugiej dodaj s łyżki kakao i również włóż
do lodówki na 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkowujemy kulki
i kładziemy jedną na drugą a następnie smarujemy powidłami lub dżemem i zwijamy
w roladę.
Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzoną roladę kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy na blasze.
Pieczemy przez 15 minut w 180˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz