Składniki:
Ciasto::
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki wody(w nich rozpuścić 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz odrobinę mleka)
- 1 duże jajko
- 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 szkl mąki
- 2 łyżki cukru
Na wierzch ciasta:
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
Drożdże
rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką
cukru.
Odstawić na
kwadrans.
Resztę mąki
wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko,
rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło.
Natłuszczonymi
dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20
równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w
rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z
cynamonem.
Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni.. Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.
Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni.. Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.
Upieczone, pachnące bułeczki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz