Z powodu jutrzejszej wizyty mojej koleżanki postanowiłam
upiec ciasteczka – niestety jutro nie miałabym na to czasu dlatego też upiekłam je
właśnie przed momentem:)
Składniki:
Ciasteczka:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- ½ łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
Nadzienie:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Zmiksuj masło – niezbyt miękkie – z cukrem i dodaj mąkę, sól
i kakao. Następnie wmieszaj w tą masę śmietanę. Uformuj z ciasta owalną bryłę,
owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C . Wyłóż pergaminem dwie
blachy do ciasteczek.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o
grubości 3mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka i układaj na blachę.
Piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż
trochę ostygną i przełóż np. na metalową kratkę.
Nadzienie:
Rozpuść czekoladę na parze nad garnkiem z bulgoczącą wodą.
Po zdjęciu z ognia wmieszaj w nią cukier puder i śmietanę. Sklejaj nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw na 30 minut aż masa całkowicie się zestali.
Po zdjęciu z ognia wmieszaj w nią cukier puder i śmietanę. Sklejaj nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw na 30 minut aż masa całkowicie się zestali.
Smacznego!
Wyglądają jak kupne - mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement!
Usuń