czwartek, 4 kwietnia 2013

CIASTO Z KUKUŁKAMI


Składniki:
  • 1l mleka
  • 300g cukierków kukułek
  • 4 budynie czekoladowe
  • 250g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100ml likieru śmietankowego
  • 250g herbatników

Sos czekoladowy:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 50ml mleka

Wykonanie:
Pół litra mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzewać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły.

W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie. 


Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać rozrobione budynie. Cały czas bardzo dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. W innej misce zmiksować masło z dodatkiem kakao, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę kukułkową, a na końcu wlać likier śmietankowy.



W formie rozłożyć jedną warstwę herbatników, rozprowadzić na niej 1/ kremu, kolejna warstwa herbatników + krem i ostatnia warstwa herbatników + reszta kremu.


W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać miód i mleko. Powstałym sosem polać gotowe ciasto i włożyć do lodówki na 5 h aby herbatniki się rozmiękły.


Niestety efektu końcowego nie udało mi się uchwicić, bo zbyt szybko moi domownicy "pożarli" ten placek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz