Poniższy przepis jest od mojej cioci:)
Składniki:
- ! szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Jabłka ok. 10
- Budyń waniliowy
Wykonanie
Ubić jajka z cukrem na kremową masę dodać mąkę i proszek do
pieczenia.
Nasmarować blachę do ciasteczek i wyłożyć pergamin.
Poukładać 2 warstwy pokrojonych w plasterki jabłek i posypać budyniem
waniliowym.
Nalać na to wcześniej przygotowane ciasto.
Piec w 180°C
przez 20 minut
Wyłożyć z blachy ciasto( górą – jabłkami na wierzch) na
szmatę i zawijać w roladę.
Tak wygląda cisto po wyłożeniu z piekarnika
Tak wygląda ciasto po obróceniu go jabłkami ku górze i ściągnięciu pergaminu
Zwinięta rolada - trochę poparzyłam sobie palce bo zapomniałam położyć ciasto na szmatę i ją zwijać w roladę...Tą czynność wykonałam bez szmaty przez co rolada przykleiła mi się do blatu stołu i była bardzo gorąca, ale następna na pewno wyjdzie mi lepiej....
Przekrojona rolada na pół i umieszczona na talerzu.
Nie będę oceniać mojego wypieku - pozostawię to ocenie mojej rodzinie - wieczorem napisze co o niej sądzili!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz