Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- jedno jajko i jedno żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- mały proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
Masło z cukrem i jajkami utrzeć na puch. Dodać resztę składników i włożyć na 1h do lodówki.
Przygotować foremki do babeczek (wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną)
Masa:budyniowa
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozlać do foremek - tak 3/4 wielkości foremek, gdyż ciasto pod wpływem temperatury urośnie.
Piec przez 30 minut (na termoobiegu) w temperaturze 180°C
Po ostudzeniu babeczek udekorować je masą budyniową.
Smacznego!
Efektowne i pyszne :D
OdpowiedzUsuńRównież jestem z nich zadowolona:) Wkrótce umieszczę babeczki z innym ozdobieniem:)
UsuńZgadzam się z powyższym komentarzem - bardzo ładne zdjęcie
OdpowiedzUsuńMoże to nie jest arcydzieło, ale ujęcie babeczek wyszło mi ciekawie
UsuńBabeczki babeczkami, ale... Minął dzień św.Marcina a ROGALI nadal brak!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :P
Bez obaw Marcia, przepis na rogale jeszcze zostanie umieszczony - musi tylko Zenek dowiedzieć się, że bardzo na to liczysz:) Jedyną opciją na otrzymanie przepisu jest zapowiedziany przyjazd do mnie - wtedy Zenek na pewno dla Ciebie upiecze rogale:P
UsuńMam pytanko jakich użyłaś foremek, chodzi o wymiary?
OdpowiedzUsuńUżyłam foremek metalowych do babeczek o wymiarach - dolna część foremki o średnicy 4cm, a górna o średnicy 7 cm.
Usuń