Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 0,5 kostki drożdży(rozkruszyć w łyżkach letniej wody)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 7g soli
- 0,5 kostki miękkiego masła
Wymieszać mleko, miód i jajko, dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, miękkie masło i sól.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W między czasie ugotować masę budyniową - przepis znajdziecie na moim blogu
Po wygarowaniu ciasta formować bułeczki (kule jak na zwykłe bułeczki). Układać na blaszce i ponownie poczekać aż zwiększą swoją objętość.
Używając szklanki z niedużym dnem, zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do nich masę budyniową i posypać kruszonką.
Piec 20-25 minut w 180C
Moim zdaniem prosty i smaczny przepis!
Drożdżówki są pyszne! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń