sobota, 9 lutego 2013
PĄCZKI
Składniki:
• 60 dag mąki
• 15 dag cukru (ja dodaję więcej)
• 15 dag masła
• 6 jaj
• ¼ l mleka
• 5 dag drożdży
• 1 olejek śmietankowy/waniliowy
• Szczypta soli
• 50 dag marmolady
• Cukier puder
• Olej do smażenia
Wykonanie:
Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto.
Gdy podrośnie, formować kulki a do ich środka nakładać marmoladę (pistoletem do kremów). Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną smażyć je na gorącym oleju.
Po usmażeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam domowej roboty paczki - oczywiście jesli są dobrze zrobione....
OdpowiedzUsuńOd robienia pączków jest mój tata - ja tylko od jedzenia:)
Usuń