Niedzielnie ciasto makaronikowe okazało się dla mnie nie lada wyzwaniem...
Może zacznę od początku. Postanowiłam na niedzielę upiec babeczki z masą budyniową, ale że ciągłe zmieniam plany to i tym razem nie ustrzegłam się przed tym...
Otworzyłam przepisy i zauważyłam ciasto makaronikowe - pomyślałam "Czas na coś nowego, przepis prosty więc powinno mi wyjść bez żadnych komplikacji". Niestety tak nie było...
Przepis był na małą porcję, a że moja rodzina jest duża należało go podwoić. I tu właśnie powstał problem. Moja matematyka jest tak kiepska, że powiększyłam składniki do 3 porcji, wszytko byłoby dobrze gdybym uczyniła to ze wszystkimi składnikami...
No cóż może i ciasto nie wyszło za piękne, ale moim zdaniem smaczne.
Składniki:(tym razem w dobrych proporcjach)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 6 żółtek dużych jajek
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 szklanka mleka
- szklanka dżemu malinowego
Przybranie makaronikowe:
- 6 białek jajek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Lekko natłuść i oprósz mąką okrągłą formę do babki z kominkiem.
Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, a po wystudzeniu przelej do miksera i utrzyj z cukrem, olejkiem waniliowym i żółtkami.
Stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche na zmianę z mlekiem.
Przełóż ciasto do formy i wciśnij w nie w kilku miejscach po łyżeczce dżemu.
Przybranie makaronikowe umieść na górę ciasta tzn. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, olejek i wiórki kokosowe.
Piecz 40 - 50 minut aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta.
Pozostaw ciasto w formie na 15 minut do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełóż na talerz.
Smacznego!
Obiecuję, że zrobię jeszcze raz to ciasto. ale tym razem zgodnie z przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz