piątek, 21 września 2012

CHATKA PUCHATKA / SZARLOTKA

Chatka Puchatka:

Ciasto, które jest co roku pieczone na Wielkanoc - taka nasza rodzinna tradycja.
Składniki:
    • 0,5kg sera
    • 1 kostka masła
    • 1jajko
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • Kakao (do zmienienia koloru sera)
    • 5 paczek herbatników
    • Polewa w paczce
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozpoczynając od zmiksowania masła z cukrami i jajkiem, a następnie dodajemy ser. Połowę masy wykładamy na osobną miskę, a drugą pozostawiamy w mikserze i dodajemy kakao – według uznania, tak aby wyszedł czekoladowy kolor.
Rozkładamy na papierze śniadaniowym 2,5 paczki herbatników. Nakładamy na to białą lub brązową masę i ponownie układamy(w ten sam sposób) herbatniki i masę. Całość ściskamy ze sobą, tak aby powstała chatka. Wkładamy do lodówki.
Dlaczego nazywa się ten placek Chatka Puchatka, nie mam pojęcia, tak od dzieciństwa mówiła moja mama i tak pozostało w naszym rodzinnym przepisie. Placek jest prosty i smaczny, czas wykonania to zaledwie 20 minut. Spróbujcie sami i się przekonajcie!!!
Piec w 180˚C przez 35 minut – żartowałam:)

Bardzo smaczna chatka.



Szarlotka

Jest to wspaniała propozycja dla działkowiczów i sadowiczów - pozwala to na wykorzystanie własnych jabłek z działki i sadu:)


Składniki:
    • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
    • 1 i 3/4 szklanki kaszy mannej
    • 1 i 1/2 szklanka cukru
    • Cukier waniliowy
    • Kostka margaryny
    • 2,3 kg jabłek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną tortownicę wsypać jedną z trzech porcji mieszanki i położyć na to starte jabłka( wcześniej wymieszane z cukrem i cynamonem-starte na oczkach do marchewki).
Wysypać drugą porcję mieszanki i również położyć starte jabłka trzecią postępować tak samo.
Na wierzch zetrzeć margarynę lub masło.
Piec w 180˚C przez 40 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz