wtorek, 19 lutego 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE

Składniki na 25 babeczek:
  • 140g masła
  • 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
 Wykonanie:

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
 
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
 
3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
 
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
 

5. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierowymi foremkami lub posmarowanych masłem i posypanej mąką.


6. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut. 

Powyższe babeczki zrobiłam na walentynki dlatego posypałam je serduszkowym cukrem pudrem - wycięłam szablon z papieru i "oprószyłam" cukrem pudrem" - moim zdaniem efekt piorunujący :)
 

 
Smacznego)

sobota, 9 lutego 2013

PĄCZKI

Składniki: • 60 dag mąki • 15 dag cukru (ja dodaję więcej) • 15 dag masła • 6 jaj • ¼ l mleka • 5 dag drożdży • 1 olejek śmietankowy/waniliowy • Szczypta soli • 50 dag marmolady • Cukier puder • Olej do smażenia Wykonanie: Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki a do ich środka nakładać marmoladę (pistoletem do kremów). Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!

poniedziałek, 4 lutego 2013

BANANOWIEC


Składniki:
  • 5 bananów
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  3 jajka
  • 4 galaretki bananowe
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Na biszkopt położyć masę.
 
Masa:
Masło, cukier utrzeć, dodać żółtka i 3 starte banany (na tarce z dużymi oczkami) – pozostałe pokroić w plastry i zostawić na wierzch placka – do dekoracji. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę (w jednej szklance gorącej wody) – galaretka musi się trochę ściągnąć aby można było ją wlać do masy.
 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać jedną galaretkę(rozpuszczoną w jednej szklance gorącej wody), wymieszać i wylać na masę.
 

Ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać dwiema galaretkami (w 3,5 szklankach gorącej wody) – placek włożyć  do lodówki do całkowitego ściągnięcia.