środa, 31 października 2012

DYNIA

Wczorajszy dzień spędziłam przy wycinaniu dyni. Jest to miła i śmieszna zabawa. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu miałam okazję zajrzeć do wnętrzności dyni - byłam bardzo zdziwiona, że dynia nie była cała wypełniona miąższem tylko składała się z wielu pestek i śmiesznych nitek....

Oto poszczególne etapy  przygotowujące moją dynię:

 Wycięcie góry dyni,

 Wyciąganie pestek i niteczek,

 Czyszczenie środka,

Włożenie świeczki - efekt końcowy!



poniedziałek, 29 października 2012

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Jeśli ktoś śledzi mojego bloga to zauważy, że już takie ciastka piekłam. Z przyczyn łakomstwa i ciągnoty do białej czekolady upiekłam je jeszcze raz. 
Poniżej podaję przepis dla osób, które pierwszy raz odwiedzają mojego bloga:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka soli
  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • Duże jajko
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 250 g dobrej białej czekolady pokrojonej na drobną kostkę
Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na kremową masę, następnie dodaj jajko i olejek waniliowy.


Stopniowo dodaj mąkę, sodę i sól. Na koniec dodaj kawałki czekolady i wymieszaj ręcznie. Wysmaruj dwie blachy masłem i nałóż pergamin. Nabieraj na łyżce ciasto i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Rozłóż na blachach.

Piecz przez 15-20 minut w 180˚C


Smacznego!

ROLADKI

Roladki

Kontrastowe ciasteczka roladkowe przekładane drzemem!

Składniki:
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • Duże jajko
  • 2 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Dżem lub powidła

Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na bladożółtą kremową masę, dodaj jajko i olejek. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na 2 kulki. Jedną włóż do lodówki na 30 minut, a do drugiej dodaj s łyżki kakao i również włóż do lodówki na 30 minut.
 
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkowujemy kulki i kładziemy jedną na drugą a następnie smarujemy powidłami lub dżemem i zwijamy w roladę.
 


 
Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy na blasze.
 


Pieczemy przez 15 minut w 180˚C.
 
 Smacznego!

sobota, 27 października 2012

DROŻDŻOWIEC

Poniżej umieszczam przepis na mój niedzielny placek. Może to nie jest arcydzieło cukiernicze, ale na 100% arcydzieło smaku:) Jestem ciekawa czy do niedzieli zostanie chociaż jeden kawałek:)

Składniki:
  • 10 dag drożdży wymieszać z 2 łyżkami cukru - powstanie lepka masa
  • ½ szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki
  • ½ kostka masła
  • ½ szklanka oleju
  • 4 jajka
  • dżem porzeczkowy
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Drożdże wymieszane z cukrem

Wyłożyć na blachę i posmarować dżemem a następnie posypać kruszonką (0,5 kostki masła ugniatane z mąką)



Piec w 180°C przez 40 minut

Smacznego!

KINOWE ŁAKOCIE

Wypad do kina to wspaniała okazja na przygotowanie smakołyków. Tak też uczyniłam z upieczonych bułeczek cynamonowych i markiz czekoladowych stworzyłam mini torebeczki czyli "paczuszki łasucha".
Poniżej umieszczam zdjęcie własnoręcznie wykonanych paczuszek:)

Przepisy na bułeczki cynamonowe i markizy znajdują się na moim blogu.


 Uwierzcie miło zobaczyć zaskoczone miny bliskich... Warto się napracować!

wtorek, 23 października 2012

BUŁECZKI CYNAMONOWE

Przeglądając fora kulinarne znalazłam ciekawy przepis na bułeczki cynamonowe.Poniżej umieszczam moją wersję przepisu

Składniki:


Ciasto::
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki wody(w nich rozpuścić 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz odrobinę mleka)
  • 1 duże jajko 
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli 
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki cukru

Na wierzch ciasta:

  •  1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru.
Odstawić na kwadrans.
Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło.
Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.

W między czasie tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wymieszać cukier z cynamonem na osobnej misce i rozpuścić masło w rondelku.

Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką  blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem.

Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni.. Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.

Upieczone, pachnące bułeczki:)

MARKIZY CZEKOLADOWE

Z powodu jutrzejszej wizyty mojej koleżanki postanowiłam upiec ciasteczka – niestety jutro nie miałabym na to czasu dlatego też upiekłam je właśnie przed momentem:)
Składniki:
Ciasteczka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek śmietany 18%

Nadzienie:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Zmiksuj masło – niezbyt miękkie – z cukrem i dodaj mąkę, sól i kakao. Następnie wmieszaj w tą masę śmietanę. Uformuj z ciasta owalną bryłę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż pergaminem dwie blachy do ciasteczek.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości 3mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka i układaj na blachę.


Piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż trochę ostygną i przełóż np. na metalową kratkę.
Nadzienie:
Rozpuść czekoladę na parze nad garnkiem z bulgoczącą wodą.


Po zdjęciu z ognia wmieszaj w nią cukier puder i śmietanę. Sklejaj nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw na 30 minut aż masa całkowicie się zestali.

Smacznego!

piątek, 19 października 2012

CIASTECZKA AFGAŃSKIE

Dzisiaj piątkowy zakręcony dzień…
Od samego rana czekało mnie dużo pracy: zakupy, pieczenie, tenis ziemny i koncert.
Wczoraj mama poprosiła mnie abym upiekła na sobotę ciasteczka – nic przyjemniejszego jeśli ma się na to czas. Niestety mnie go trochę zabrakło, ale suma summarum udało mi się na tyle wygospodarować czas aby je dzisiaj upiec. 
Poniżej znajduje się moje dzieło i przepis z którego korzystałam.

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować 4 blachy (wyłożyć na nie papier śniadaniowy).
Utrzeć masło z cukrem na bladożółtą kremową masę. Stopniowo dodawać mąkę i kakao, ubijając do czasu połączenia się składników. Następnie wmieszać w masę płatki kukurydziane i wiórki kokosowe.

Stopniowo dodawałam płatki kukurydziane o smaku miodowym - smaczniejsze niż zwykłe.

Robot ciągle pracuje a ja wsypuję wiórki kokosowe

Łyżką nakładać ciasto na blachę zachowując między jedną porcją a drugą odstępy.(ciasto pod wpływem ciepła zwiększy swoje wymiary-spłaszczy się).



Piec 15 – 20 minut.
Pozostawić na blachach do czasu aż ciasteczka trochę wystygną i przełożyć na inne naczynie np. na tackę w celu ostatecznego wystygnięcia.


Na ciasteczka można nałożyć polewę czekoladową i posypać orzechami włoskimi.

Tyle ciasteczek wyszło z jednej porcji ciasta

Smacznego!!!

niedziela, 14 października 2012

NALEŚNIKI

Sobotni dzień zawsze przynosi mi znak zapytania jeśli chodzi o posiłek. W tym dniu w mojej rodzinie przyjęło się, że każdy z domowników sam sobie przyrządza obiad.

To właśnie tego dnia miałam ochotę na pyszne naleśniki z serem i czekoladą.

Poniższy przepis jest bardzo prostym i szybkim wariantem na sobotni posiłek:)

Składniki::

  • 0,5 l mleka
  • szklanka wody
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • mąka - według uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze i gotowe:)



piątek, 12 października 2012

10/10


Ciasteczka z czekoladą mleczną

Wczoraj miałam upiec czekoladowe babeczki. Planuję je upiec już od jakiegoś czasu, ale zazwyczaj albo nie mam czasu albo ochoty…Wczorajszy dzień był dniem w którym byłam gotowa je upiec!
Niestety okazało się, że w lodówce nie ma jajek, które były mi koniecznie potrzebne! Mimo tego faktu ochota na pieczenie mi nie minęła, dlatego też zaczęłam przeglądać moje przepisy. Znalazła przepis na ciastka bez jajek. Uradowana moim przepisem rozpoczęłam pracę!
Poniżej znajduje się przepis na ciastka bez jajek:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,4 łyżeczka soli
  • kostka dobrego miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 starta czekolada mleczna na wiórki (robię to na tarce z małymi oczkami)
  • 1 szklanka orzechów włoskich - pokruszone na drobne kawałki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy blachy do ciasteczek – ja smaruję je margaryną i kładę pergamin. Z powyższej porcji wyszły mi cztery blachy ciasteczek.

Miksujemy masło z cukrem  na bladożółtą kremową masę. Dodajemy olejek waniliowy i mleko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i wiórki czekoladowe,

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę w odstępach 5 cm jedna od drugiej.


Pieczemy przez 12 minut.

Pozostawiamy ciasteczka na blasze do częściowego stwardnienia i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.



Jak zauważyliście w tytule postu mam napisane 10/10 – oznacza to, że moje ciastka zostały ocenione przez mojego chłopaka 10/10. Dodatkowo stwierdził, że jeśli miałby dać za te ciastka nawet 30 zł to byłby skłony tyle za nie zapłacić.- uwierzcie mi jego opinie są zawsze szczere, więc w tym przypadku wnioskuję, że moje ciasteczka zasługują na nagrodę jakości!!!!  Tylko kto mi ją przyzna??

Nieskromnie pisząc - sama byłam pod wrażeniem.



poniedziałek, 8 października 2012

BROWNIE


Pyszne czekoladowe ciasto.

Dzisiejszy wypiek był wczorajszą inspiracją, która narodziła się na spotkaniu u przyjaciółki.
Było to spotkanie pod nazwą "planszomania", co sama nazwa wskazuje, że graliśmy w gry planszowe.
Spotkanie nie mogło obejść się bez smakołyków. Moja przyjaciółka przygotowała przepyszne ciasto BROWNIE.
Dzisiaj rano wstałam i stwierdziła, że zjadła bym sobie wczorajsze ciasto – oto tym sposobem niedzielny poranek rozpoczęłam od pieczenia:) Poniżej znajduje się mój rodzinny przepis – trochę różni się od przepisu mojej przyjaciółki, ale ciasto wyszło mi również pyszne.

Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam Goplany)
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 100g mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu składniki szybko się rozpuszczą. Przygotowaną masę pozostawiamy do czasu ostudzenia.




Oddzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką.



Wlewamy do żółtek ostudzoną masę czekoladową i łączymy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy białka i delikatnie mieszamy.



Przygotowaną masę wlewamy do małej blachy, wcześniej wysmarowanej margaryną z kaszą manną.
Pieczemy przez 25 minut na termoobiegu w 180°C

Koniecznie czekamy aż ciasto wystygnie!!!

Teraz najprzyjemniejszy etap - dekorowanie i kosztowanie ciasta:)

Smacznego!

sobota, 6 października 2012

CIASTO NA CHRZCINY


1. Pani Walewska

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąski
  • 20 dag masła
  • 4 jajka (białka ubić na pianę z ½ szklanką cukru pudru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Wszystko utrzeć.
  • Słoik powideł
  • 20 dag orzechów
Ciasto podzielić na 2 części. Posmarować powidłami, położyć ubite białka i posypać orzechami. Piec 45 minut.

Ciasto przełożyć masą karpatkową i polać polewą.


Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
Gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia – ok. 15 minut.




PAŹDZIERNIKOWE CIASTECZKA

1. Herbatniki przekładane marmoladą

Składniki:
  • Paczka herbatników
  • Marmolada
  • Cukier puder
  • Kakao
  • Olejek waniliowy
  • Cukiereczki
Wykonanie:
Rozkładamy po dwa herbatniki, przekładamy je marmoladą i łączymy dwie połówki. Polewamy je zrobionym lukrem( cukier puder, kakao i olejek waniliowy wymieszać z odrobiną gorącej wody) i posypujemy cukiereczkami. Jest to prosty i szybki sposób na zrobienie przepysznych ciasteczek.

Moim zdaniem jest to świetny pomysł dla osób które nie mają czasu i ochoty na pieczenie ciasteczek, a chcą zaimponować swoim gościom.

2. Ciasteczka owsiane z orzechami

Składniki:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, proszek, sól i delikatnie mieszać. Następnie dodać płatki owsiane i orzechy – dokładnie wymieszać.


Nakładać ciasto łyżeczką na blachę pozostawiając między następnym ciastem miejsce. Ciasteczka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość, dlatego ważne jest aby miały miejsce, w przeciwnym razie posklejają się.

Piec przez 15 minut w 180˚C.