czwartek, 27 września 2012

TORT

1. Tort
Składniki:
Ciasto:
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 czerwone kisiele
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wylewamy masę na tortownicę i wycinamy z upieczonego ciasta 3 krążki.
Piec w 180˚C przez 35 minut
Masa:budyniowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
Gdy mleko (1 szklanka) zacznie się gotować w rondlu to należy dodać 0,5 szklanki mleka rozmieszanego z 2 łyżkami(kopiaste) mąki pszennej i 2 Łyżkami mąki ziemniaczanej

Poniżej znajdują się propozycje tortów:

Tort zrobiony przeze mnie na Wielkanoc 2011r

Tort urodzinowy z 2011r.

Tort na 18 urodziny mojej siostry.

Makaronowa gitara - czyli 18 statuetka dla siostry.

Tort rocznicowy.

poniedziałek, 24 września 2012

BABECZKI


Kawowe 
Składniki:
  • 100g masła (roztapiamy w garnku)
  • 2/3 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • ½ szklanka mleka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej ( mieszamy w 3 łyżkach gorącej wody)
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodać suche składniki i mieszać delikatnie. Nalać do foremek i włożyć do każdej kawałek czekolady. Piec przez 20 minut w 180˚C.

Na upieczone babeczki położony został krem kawowy do tortów i lentilki do ozdoby. 

Z kremem i czekoladą 

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • 40 g cukru
  • 110 ml mleka 
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki startej czekolady, 
  • czekolada, 
  • wanilia
Składniki do kremu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Wykonanie:
Najpierw musicie przesiać mąkę, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia. W oddzielnej misce mieszamy jajko, cukier, mleko, roztopione masło i aromat waniliowy.

Następnie ponownie przesiewamy mąkę, dodając ją do mokrych składników. Szybko, lecz delikatnie mieszamy całość, dodając kawałki czekolady. Wlewamy masę do papierowych foremek i pieczemy przez 20-30 min. w 200 st. C.

Krem:
Masło ucieramy mikserem dodając powoli cukier i ekstrakt waniliowy. Jak tylko krem będzie biały i puszysty – to oznaka, że jest już gotowy. Teraz już tylko wkładamy go do lodówki. A potem dekorujemy babeczki:)



MAZURKI / CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Słodkie mazurki

Był to mój zeszłoroczny (2012r) prezent Wielkanocny. Od tego czasu postanowiłam co roku robić mini mazurki i wręczać je najbliższym! Już za rok umieszczę kolejne kompozycje :)
Składniki:
  • 30 dag mąki—1,5 szklanki
  • 10 dag cukru pudru
  • Kostka masła — dobrego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
Wykonanie:

Wszystko mieszamy.
Przed upieczeniem posmarować białkiem. Piec w 180˚C przez 15 minut


Mój Wielkanocny prezent.



Z białą czekoladą

Przygotowałam te ciasteczka na wyjątkowe urodziny dla wyjątkowej osoby.
Trochę się napracowałam przy pieczeniu i stworzeniu herbatkowych postaci, ale było warto - solenizantka była zadowolona! 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka soli
  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • Duże jajko
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 250 g dobrej białej czekolady pokrojonej na drobną kostkę
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem na kremową masę, następnie dodaj jajko i olejek waniliowy. Stopniowo dodaj mąkę, sodę i sól. Na koniec dodaj kawałki czekolady i wymieszaj ręcznie. Wysmaruj dwie blachy masłem i nałóż pergamin. Nabieraj na łyżce ciasto i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Rozłóż na blachach. Piecz przez 15-20 minut w 180˚C.

Herbatka z ... :)
Zgadnijcie co to za postacie??

niedziela, 23 września 2012

OKOLICZNOŚCIOWE CIASTECZKA

Kruche okolicznościowe ciasteczka.

Lista składników:
  • 1 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Kostka masła
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 białko
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i powycinać wzorki i posmarować roztrzepanym białkiem.


ZIP - nazwa mojego kierunku, który obecnie studiuję.

Ciasteczka były zrobione na Dni Naszej Uczelni, gdzie każdy kierunek musiał przygotować własne stoisko. Oczywiście ja przygotowałam ciasteczka z naszym skrótem, czyli Zarządzanie Inżynierią Produkcji - w tym przypadku ciasteczkową inżynierią :)

piątek, 21 września 2012

CIASTECZKA CYNAMONOWE / Z MARMOLADĄ

Cynamonowe

Proste ciasteczka cynamonowe - może nie prezentują się za dobrze, ale są bardzo kruche i smaczne
Składniki:
  • Szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 10 g cynamonu
Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i piec przez ok. 8-12 minut w temperaturze 180’C



Z marmoladą

Przepyszne połączenie kruchego ciastka ze słodką marmolada. Wystarczy trochę fantazji i ciasteczka są arcydziełem!
Składniki:

  • 1 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Kostka masła
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i powycinać wzorki. Piec w 180˚C przez 15 minut.

Moja kompozycja:)



CHATKA PUCHATKA / SZARLOTKA

Chatka Puchatka:

Ciasto, które jest co roku pieczone na Wielkanoc - taka nasza rodzinna tradycja.
Składniki:
    • 0,5kg sera
    • 1 kostka masła
    • 1jajko
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • Kakao (do zmienienia koloru sera)
    • 5 paczek herbatników
    • Polewa w paczce
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozpoczynając od zmiksowania masła z cukrami i jajkiem, a następnie dodajemy ser. Połowę masy wykładamy na osobną miskę, a drugą pozostawiamy w mikserze i dodajemy kakao – według uznania, tak aby wyszedł czekoladowy kolor.
Rozkładamy na papierze śniadaniowym 2,5 paczki herbatników. Nakładamy na to białą lub brązową masę i ponownie układamy(w ten sam sposób) herbatniki i masę. Całość ściskamy ze sobą, tak aby powstała chatka. Wkładamy do lodówki.
Dlaczego nazywa się ten placek Chatka Puchatka, nie mam pojęcia, tak od dzieciństwa mówiła moja mama i tak pozostało w naszym rodzinnym przepisie. Placek jest prosty i smaczny, czas wykonania to zaledwie 20 minut. Spróbujcie sami i się przekonajcie!!!
Piec w 180˚C przez 35 minut – żartowałam:)

Bardzo smaczna chatka.



Szarlotka

Jest to wspaniała propozycja dla działkowiczów i sadowiczów - pozwala to na wykorzystanie własnych jabłek z działki i sadu:)


Składniki:
    • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
    • 1 i 3/4 szklanki kaszy mannej
    • 1 i 1/2 szklanka cukru
    • Cukier waniliowy
    • Kostka margaryny
    • 2,3 kg jabłek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną tortownicę wsypać jedną z trzech porcji mieszanki i położyć na to starte jabłka( wcześniej wymieszane z cukrem i cynamonem-starte na oczkach do marchewki).
Wysypać drugą porcję mieszanki i również położyć starte jabłka trzecią postępować tak samo.
Na wierzch zetrzeć margarynę lub masło.
Piec w 180˚C przez 40 minut